Site Yayınlamak
Dreamweaver ve Frontpage gibi programlarla yaptığınız siteleri yayınlamak için veya Joomla, SMF, phpBB gibi scriptlerle site yapımına başlamak için web sunucusu almamız gerekir. Sitemizin bu bölümünde web sunucusunu nereden alıp nasıl kullanacağımıza ve web sunucular hakkında genel bilgilere yer vereceğiz.
Web sitelerini internette yayınlamak için iki servis kullanılır. Bunlar domain ve web hosting hizmetidir. Domain (alan adı), internet sitelerine girmek için kullanılan adreslere denir. Örneğin google.com bir domaindir. Web hosting ise web sitelerinin internete bağlı bir bilgisayarda depolanması, barındırılması hizmetine denir. Bir web sitesini yayınlamak için önce web sitesi için bir adres alınır. Daha sonra bir hosting paketi alınarak domain ile bağlantısı yapılır. Son olarak da site dosyaları hosting hesabına gönderilerek site yayınlanır. Biz de sitemizi yayınlamak için bu adımları izleyeceğiz.
Başlarken...
İnternette ücretli ve tamamen ücretsiz hizmet veren siteleri kullanarak sitenizi yayınlamanız mümkün. Eğer uzun süre yayında kalacak bir site yapmak istiyorsanız ücretli domain ve hosting kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Özellikle Joomla, SMF ve phpBB gibi veritabanı kullanan siteler ücretsiz hosting paketlerinde sürekli hata veriyor, sitenizi başka bir sunucuya taşımak istediğinizde veritabanını kopyalayamıyorsunuz ve tüm emekleriniz boşa gidiyor. Öğrenmek amacıyla bedava hosting veren siteleri kullanabilirsiniz ancak sitenizin uzun süre, hata vermeden, problemsiz ve hızlı bir şekilde açılmasını istiyorsanız ücretli ve kaliteli hizmet veren siteleri kullanmanızı tavsiye ederiz. Biz de bedava site yapımını anlattığımız sitemiz için ücretli domain ve hosting kullanıyoruz.
Alan Adı • Domain
Bu sayfada google.com, youtube.com gibi sonu genellikle com, net, org ile biten domainleri nasıl alıp kullanacağımıza değineceğiz. Bu domainleri ücretsiz almanız ve kullanmanız mümkün değildir. Ücretli domain almamanız durumunda sitenizin adresi siteadi.awardspace.com veya siteadi.hostsitesi.com şeklinde olur. Eğer ücretli domain almak istemiyorsanız bu dersi atlayabilirsiniz ancak yinede ne olduğunu daha iyi anlamak için okumanızı tavsiye ediyoruz.
Domain (Alan Adı) Nedir?
Web sitelerine girmek için kullandığımız google.com youtube.com gibi sonu genellikle com, net, org, info, name ile biten adreslere domain (alan adı) denir.
Web sitelerine girmek için IP numaralarını kullanırız. Örneğin 66.249.93.104 IP numarası ile Google'ye girebiliriz. Numaraları ezberlemek veya hatırlamak zor olduğu için IP numaraları yerine domainler kullanılır. Yani domainler IP numaraları yerine kullanılan isimlerdir. Tarayıcımıza bir domain yazdığımızda domain bizi bir IP numarasına yönlendirir. Cep telefonlarındaki telefon defterleri de aynı şekilde çalışır. Mesela telefon defterine Hüseyin adında bir kişiyi kaydettiğimizi düşünelim. Telefon defterine girip Hüseyin'i aradığımızda, telefonumuz Hüseyin'in numarasını çevirir. Aynı şekilde tarayıcımıza bir domain yazdığımızda, domainin kayıtlı olduğu IP numarasına yönlendiriliriz.
Domain Nasıl Alınır?
Alan adı alabileceğiniz onlarca web sitesi var. Bu sitelerden com, net, org ve bunun gibi uzantılara sahip domainleri 5-15 dolar arası ücret ödeyerek bir yıllığına kullanabilirsiniz. Bu uzantılara sahip domainleri ücretsiz bulmanız malesef mümkün değil. Alan adı kaydı denince akla gelen ilk sitelerden birisi GoDaddy.com'dur. GoDaddy, milyonlarca domain kaydederek alan adı kaydı piyasasında en büyük paya sahip şirkettir. Ben de domain kaydetmek için Godaddy.com'u kullanıyorum ve size de Godaddy kullanmanızı tavsiye ederim. www.GoDaddy.com (Eğer nasıl üye olacağınızı bilmiyorsanız Godaddy'den Domain Almak sayfasından yardım alabilirsiniz.)
Sıradaki dersimizde hosting hizmeti hakkında detaylı bilgiler verip bir hosting hesabı açacağız ve hosting hesabı ile domain arasındaki bağlantıyı nasıl yapacağımıza değineceğiz.
Bedava Hosting • Bedava Web Alanı
Hosting Nedir?
Hosting, kelime anlamı olarak ev sahipliği yapma, barındırma anlamına gelir. Web hosting ise web sitelerinin sürekli ve yüksek hızda internet erişimi olan bilgisayarlarda depolanmasına denir. Web siteleri bu bilgisayarlarda depolanarak internet kullanıcılarının siteleri ziyaret etmeleri sağlanır. Biz de bir hosting hesabı açıp sitemizi yollayacağız ama öncelikle yüzlerce hosting paketi içerisinden bir seçim yapmamız gerekecek. Çünkü her hosting hesabı aynı özelliklerde ve sitemizin ihtiyacını karşılayacak özelliklerde olmayabilir. Hosting hesaplarında çeşitli kotalar veya sınırlamalar olur. En önemli kısıtlamalar web alanı ve bandwidthdir.
Limitler
Web Alanı: Hosting paketlerinin alanı sınırlıdır. Örneğin 200 mb limiti olan bir hosting hesabına 300 mb boyutundaki web sitesini gönderemezsiniz.
Bandwidth: Sitemizden bir ayda download edilebilecek dosya boyutudur. Limitli ADSL paketlerindeki kota ile aynı şeydir. Örneğin 4 gb limitli adsl paketini kullanan bir kişi bir ayda 4 gb dosya indirebilir. Bu limiti aştığında fazladan para öder. Bandwidth ise indirme yerine gönderme boyutuna sınırlama getirir ve bu limit aşıldığında sitemizde Bandwidth Limit Exceeded hatası verir ve sitemiz açılmaz.
Bunlara ek olarak ücretsiz hosting sitelerine özgü bazı kotalar vardır. Bunlar ise genel olarak:
Dosya Boyutu: Sunucuya göndereceğiniz en büyük dosya boyutunu belirler. Örneğin dosya boyutu limiti 5 mb ise 6 mb büyüklüğündeki dosyayı sunucunuzda yeterli yer olsa bile gönderemezsiniz.
PHP Send Mail: Bazı bedava hosting paketlerinde mail gönderme fonksiyonu kapalıdır. Bu hosting paketlerinde forum kurarsanız, üyelere gönderilmesi gereken aktivasyon maili gönderilemez.
Hosting Hesabı Açalım
Bedava hosting hizmeti veren yüzlerce site var ancak bunlardan çok azı aradığımız özelliklere sahip. Aşağıdaki tabloda bulabildiğimiz en iyi bedava hosting hizmeti veren siteleri yazdık. Bunlardan bir tanesine veya sizin bildiğiniz daha iyi özelliklere sahip bedava hosting veren site varsa oraya üye olarak hosting hesabı açın. Biz sitemizde awardspace.com'un verdiği ücretsiz hosting ile site yayınlamayı anlatacağız. awardspace.com'a üye olmakta zorluk çekiyorsanız buradan detaylı anlatımına ulaşabilirsiniz.
Bedava hosting ile site açtıktan sonra sitemizin adresi http://abc.xyz.com şeklinde olacak. Örneğin siteforum.awardspace.com veya http://ornekforum.freezoka.com gibi.
Site Adı | Alan | Bandwidth | Azami Dosya Boyutu |
300mb | 10 gb | | |
200 mb | 5 gb | 500 kb | |
5 gb | 300 gb | 8 mb | |
250 mb | Yok | 10 mb | |
100 mb | 1 gb | 1 mb |
Ücretli Hosting
Ücretli hosting paketleri hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz Ücretli Hosting sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Alan Adı Yönlendirme
Eğer ücretli domain aldıysanız, domain ile hosting paketi arasındaki bağlantıyı yapmanız gerekecek. Bu bağlantıyı nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız Domain Yönlendirme sayfasını ziyaret ederek öğrenebilirsiniz.
Bir sonraki sayfada sitemizi hosting hesabına nasıl göndereceğimizi öğreneceğiz
Veritabanı Oluşturma
Bu dersimizde nasıl veritabanı oluşturacağımızı öğreneceğiz. Eğer sadece Dreamweaver veya Frontpage ile statik website yaptıysanız veritabanı oluşturmanıza gerek yok. Bu dersi atlayabilirsiniz. Ancak phpBB, Joomla, SMF gibi dinamik web sitesi yapmak istiyorsanız veritabanı oluşturmanız gerekir. Eğer ücretli hosting aldıysanız buradaki dersi inceleyin.
Hosting sitesinin kontrol panelleri farklı olabilir. Daha önce awardspace.com'dan nasıl ücretsiz host alacağımızı anlattığımız için bu derste de awardspace.com'da nasıl veritabanı oluşturacağımızı anlatacağız.
Sitemizin kontrol panelimize giriş yapalım ve açılan sayfadan sırasıyla Website Manager ve Database Manager linklerine tıklayalım.
Açılan sayfada veritabanımız için bir isim, parola ve tekrar parola yazıp Create Database butonuna tıklıyoruz. Veritabanı için kısa bir ad yazmayı tercih edin.
Aşağıdaki resimde de gördüğünüz gibi veritabanını oluşturduk.
DİKKAT:
Bu örnekte veritabanı oluştururken sadece "db" yazdık ancak veritabanı adı tam olarak "db" değil. Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi veritabanı adı (DB Name)"benimwebsitem_db" dir. Bunu hem veritabanı kullanıcı adı hem veritabanı adı olarak kullanacağız. Sitemizi kurarken bu bilgileri kullanacağız ve ilerde hata ile karşılaşmamak için bu bilgileri bir yere yazın. Bilmeniz gereken 4 şey var. Ben oluşturduğum veritabanının bilgilerini örnek olması için aşağıda yazıyorum.
Veritabanı Adı | benimwebsitem_db |
Veritabanı Kullanıcı Adı | benimwebsitem_db |
Veritabanı Şifresi | Veritabanı oluştururken girdiğimiz şifre |
Veritabanı Sunucu Adresi | fdb1.awardspace.com |
Siteyi Sunucuya Gönderme
Bu sayfada sitemizi ücretsiz hosting paketine nasıl göndereceğimizi öğreneceğiz. Sitemizi sunucuya göndermek için ücretsiz ftp programı olan FileZilla programını kullanacağız. Buraya tıklayarak FileZilla'yı bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Eğer ücretli hosting aldıysanız buradaki dersi inceleyin
SMF, phpBB ve Joomla gibi dinamik siteler yapıyorsanız sitenizin dosyalarını sunucuya gönderdikten sonra aşağıdaki linkleri kullanarak site yapımına kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
Bedava Domain • Bedava Alan Adı
Ücretsiz hosting siteleri size subdomain yani abc.xyz.com şeklinde site adresleri verir. Bu adresi www.siteadresi.net.tc veya www.siteadi.cjb.net olarak kullanmak istiyorsanız ücretsiz domainleri kullanabilirsiniz. com, net, org gibi uzantılara sahip alan adlarını ücretsiz kullanmanız mümkün değil.
Ücretsiz domainler tam olarak ücretli domainler gibi çalışmazlar. com, net, org, info gibi ücretli domainler hosting hesapları ile doğrudan bağlantılıdır ancak ücretsiz domainler sadece ziyaretçileri hosting paketinin adresine yönlendirir. Ücretli domainler sitenizi barındırırken ücretsiz domainler sadece kısayol gibi çalışır. Örneğin ücretli domain kullanırsanız site adresinin sonuna /sayfaadi.html yazarak diğer sayfaları açabilirsiniz. Ancak ücretsiz domainler ile sadece sitenizin anasayfası açılabildiğinden bu şekilde bağlantılar kullanmanız mümkün olmaz
Aşağıdaki tablodan ücretsiz domain hizmeti veren sitelere ulaşabilirsiniz. Üyelik sütunu altındaki linkeri kullanarak da nasıl üye olup kullanacağınızı gösteren derslere ulaşabilirsiniz.
Ücretsiz domainler genellikle bıktırıcı derecede reklam eklemesi ve site adresini kısaltmak dışında bir işe yaramadığı için çoğu kişi bu tür adresleri kullanmamayı tercih eder. Ben de size ücretsiz domain kullanmanızı tavsite etmem ancak böyle bir alternatifiniz de var. Kullanıp kullanmamak size kalmış.
Site Adı | Örnek | Reklam | Üyelik |
www.siteadi.cjb.net | Pop Up | ||
www.siteadi.net.tc | Sayfa üstüne reklam barı | ||
www.siteadi.tk | Pop Up | |
alıntıdır.