SEO Nedir?
Arama motoru optimizasyonu (Search Engine Optimization - SEO), sitenizin arama motorlarında üst sıralarda çıkması için yaptığınız çalışmaların geneline denir. Bu sayfada çeşitli teknikleri kullanarak sitemizi arama motorlarına nasıl ekleyeceğimizi ve sitemizin arama sonuçlarındaki sırasını nasıl yükselteceğimizi öğreneceğiz. Öncelikle sitemizi optimize etmenin ne gibi faydaları olacağına kısaca değinelim.
Neden SEO?
Web sitelerine en çok ziyaretçi gönderen siteler arama motorlarıdır. Standart bir web sitesinin ziyaretçilerinin neredeyse %90'ını arama motorları sağlar. Bu nedenle sitenizin ziyaretçi sayısını artırmanın en önemli ve en kolay yolu sitenizi optimize ederek arama motorlarına eklemektir. Siteniz arama motorlarına eklenmiş olabilir ancak arama sonuçlarının ilk sayfalarında çıkmıyorsa, sitenizin ziyaretçi sayısını fazla etkilemez. Özetlemek gerekirse, arama motorlarında yapılan aramalarda ilk sıralarda çıkmayan bir web sitesi internette hiç yayınlanmamış gibidir. O nedenle sitemizi optimize etmek en az site yapmak kadar önemli ve üzerinde durulması gereken bir konudur.
Genel Bakış
Arama motoru optimizasyonu, hakkında kitaplar yazılan oldukça geniş bir konudur. Biz sitemizde sadece seo ile ilgili temel bilgileri vereceğiz. O nedenle buradaki bilgilerle yetinmemenizi, farklı kaynaklardan yararlanarak seo konusunu daha iyi öğrenmenizi tavsiye ediyoruz. Aşağıdaki sayfaları ziyaret ederek seo konusunda temel bilgiler ve tekniklere ulaşabilirsiniz.
Arama motoru optimizasyonu konusunu anlayabilmek için önce arama motorlarını ve nasıl çalıştıklarını anlamamız gerekir. Bu sayfada arama motorlarına, nasıl çalıştıklarına ve seo konusuna genel olarak değineceğiz.
İnternet, hepimizin bildiği gibi çok büyük bir ağ ve bu ağda milyonlarca website, milyarlarca web sayfası bulunuyor. Bu kadar geniş içerik ve bilgi arasından işimize yarayanları bulmak için arama motorlarını kullanıyoruz. Arama motorları da siteleri bulup kaydetmek için programlar kullanıyorlar. İnternetin bir örümcek ağı olduğunu düşünürsek, arama motorlarının kullandığı programlar bu ağın örümcekleridir. Gerçekte de bu programlara örümcek denir veya benzer anlamlara gelen spider, crawler, robot veya bot denir. Bu örümcekler bir web sayfası bulur ve sayfayı okumaya başlar. Okudukça içeriği kaydeder ve sayfayı arama motorlarının veritabanına ekler. Eğer örümcek bu sayfada bir linke raslarsa, linki takip ederek diğer sayfaları da aynı şekilde kaydetmeye devam eder. Örümcekler bu şekilde tüm siteleri dolaşır ve sayfalarda değişiklik yapılmışsa veritabanındaki verileri günceller. Biz de arama motoruna girip arama yaptığımızda, veritabanında kayıtlı olan siteler taranır ve aradığımız terimle ilgili siteler gösterilir.
İnternetin yeni yeni gelişmeye başladığı dönemlerde arama motorlarında çıkmak için aranan kelimenin sitenizde olması yeterliydi. Örneğin araba kelimesini arattığınızda içinde araba kelimesi en çok geçen site ilk sırayı alıyordu. Ancak günümüzde anahtar kelimelerin yoğunluğu, sayfaların açılış hızı, siteye kaç tane web sayfasının link verdiği, sitenin ne kadar süre kapalı kaldığı, sitenin ne kadar eski olduğu, ziyaretçilerin sitede ne kadar uzun kaldığı, site içeriğinin kopya olup olmaması ve sitenin ne sıklıkla güncellendiği gibi bir çok şey, sitelerin sıralamasını etkiliyor. SEO çok geniş bir konu olduğundan ve kafa karışıklığına neden olmamak için sitemizde temel optimizasyon bilgilerini vermekle yetineceğiz. O nedenle sitemizdeki bilgilerle yetinmeyip, SEO uzmanı kişilerin makalelerini fırsat buldukça okumanızı ve bilgilerinizi sürekli güncellemenizi tavsiye ediyoruz.
Arama motorlarının amacı, kullanıcılarına aradıkları bilgiyi en kolay şekilde ve kısa yoldan sağlamayı amaçlar. Bu nedenle kaliteli siteler ile diğerlerini ayırır ve kaliteli siteleri arama sonuçlarında ilk sıralara yerleştirirler. Ancak sitelerin kalitelerini değerlendirme ve onları sıralama işlemini bilgisayarlar yaptığı için hatalar olabilir, kaliteli ve özgün bilgi içeren sitenizi arama motorları kalitesiz olarak değerlendirebilir. Arama motoru optimizasyonunun amacı bu ve benzeri hataları önlemektir. Örneğin sohbet siteniz varsa SEO yaparak sitenizin sohbet kelimesinde çıkarmaya çalışırız. Ancak daha fazla ziyaretçi çekebilmek için arama motorlarını yanıltmaya çalışmak, örneğin hiç ilgisi olmadığı halde haber kelimesinde sitenizi sonuçlar arasında çıkarmaya çalışmak hile olarak değerlendirilir ve sitenizin arama motorlarından silinmesine neden olur.
Meta Taglar
Meta taglar (meta etiketler), arama motorlarına web sayfaları hakkında bilgi vermek için kullanılır. Sayfanın başlığı, tanımı, hangi bilgileri içerdiği, hangi anahtar kelimeleri içerdiği ve benzeri bilgiler meta taglar aracılığı ile arama motorlarına bildirilir. Arama motorlarının örümcekleri web sayfalarını kategorilere ayırarak kaydetmek için ziyaret ettiğinde, bilgi toplamak için önce meta taglara bakar. Eğer web sayfasına meta tag eklenmişse, örümcekler sayfa hakkında bilgileri daha kolay toplayıp, sayfayı daha kısa sürede ilgili kategoriye ekleyebilir. Böylece ilgili kategoride arama yapıldığında, kaydedilen sayfalar arama sonuçlarında yer alır. Şimdi kısaca meta tagların neler olduğuna göz atıp, kendi sayfalarımız için meta taglar oluşturacağız. Title Meta Tagı
<title>Meta Taglar</title>Title meta etiketi, web sayfasının başlığını belirlemek için kullanılan meta tagdır. <title> ve </title> tagları (etiketleri) arasına yazılır. Tarayıcının en üstündeki yazı ve arama sonuçlarında listelenen sayfaların başlığı bu taga göre oluşturulur.
Description Meta Tag
<meta name="description" content="Sayfanın tanımı">Description meta tag, web sayfalarını tanımlamak için kullanılır. Description tag ile sayfa içeriği bir veya iki cümle ile kısaca açıklanır. Ayrıca arama sonuçlarındaki sayfa açıklamaları description tagına göre oluşturulur.
Keywords Meta Tag
<meta name="keywords" content="meta tag,meta taglar,meta etiketler,meta tag oluşturma">Keyword meta tag, web sayfası ile alakalı olan anahtar kelimeleri belirlemede kullanılır. Sitenizin içeriği hakkında ipucu veren kelimeleri belirleyip keywords tagına yazın. Çoğu kişi keywords tagına çok sayıda kelime yazmanın daha iyi olacağını düşünür ama gerçekte öyle değildir. Mümkün olduğu kadar az sayıda kelime kullanarak ama en iyi şekilde sitenizin içeriği hakkına bilgi veren kelimeleri kullanın. Bu kelimelerin sayfa içerisinde bir kaç defa yazıldığından emin olun.
Robots Meta Tag
<meta name="robots" content="index,follow">Robots meta etiketi, web sayfasını ziyaret eden arama motoru örümceklerinin ne yapması gerektiğini belirler. Yukarıdaki örnekte robot tagında belirtilen index ve follow komutları, örümceklere sayfayı kaydetmesini ve sayfadan diğer sayfalara olan bağlantıları takip etmelerini söylüyor. Bu tagı gören örümcek önce sayfayı kaydedecek ve bu sayfadan başka bir sayfaya link verilmişse oraya gidecektir. Eğer komut aşağıdaki gibi olsaydı, örümcekler siteyi kaydetmeyecek ve bu sayfa üzerindeki linkleri takip etmeyecekti.
<meta name="robots" content="noindex,nofollow">
Web sayfaları için kullanılan meta etiketler sadece bunlar değil ancak web sitenizin sıralamasını etkileyen en önemli meta taglara değinmiş olduk. Şimdi kendi sayfalarımız için meta etiketler oluşturalım. Bunun için aşağıdaki meta tagları kendi web sayfalarınıza göre değiştirebilirsiniz veya meta tag oluşturma araçlarını kullanabilirsiniz.
1) <title>Sayfa Başlığı</title>
2) <meta name="description" content="Sayfanın tanımını yazın.">
3) <meta name="keywords" content="kelime,kelime2,kelimeler,anahtar kelimeler">
4) <meta name="robots" content="index, follow">
Sayfaya Meta Tag Ekleme
Web sayfaları html etiketleri ile yazılan kodlardan oluşur. Bu etiketler <kod> etiketi ile komutu başlatıp </kod> etiketiyle bitirir. Aşağıdaki resim, bir html sayfasının yapısını gösterir. Resmi incelediğimizde head etiketlerinin sadece sayfa bilgilerini içerdiğini, body etiketinin sayfa görünümü ve içeriği ile ilgili etiketleri kapsadığını html etiketlerinin ise tüm etiketleri içine aldığını görebiliriz. Bir web sayfasını ziyaret ettiğimizde sadece body etiketleri arasında kalan bölümleri görebiliriz. Head tagı arasındaki bilgiler arama motorları içindir ve bu bölümdeki bilgiler web sayfasında gösterilmez.Anahtar Kelimeler
Anahtar Kelime SeçimiWeb sayfalarınız için belirleyeceğiniz anahtar kelimeler çok önemlidir. Bir web sayfası hazırladık ve anahtar kelimelerini belirledik. Acaba bu anahtar kelimeler arama motorlarında sıklıkla aratılıyor mu, tahmin edemediğimiz başka anahtar kelimeler var mı? En iyi anahtar kelimeleri sadece tahmin ederek, düşünerek bulamayabiliriz. Bu durumda bazı araçları kullanarak anahtar kelimeleri belirlemek daha kolay, faydalı ve bilimsel olur. Google Anahtar Kelime Aracı'nı kullanarak hangi anahtar kelimenin ne sıklıkla arandığını ve alternatif anahtar kelimeleri bulabilirsiniz. Tahmin edemediğiniz ve en çok aranan kelimeleri bularak, sitenizi bu kelimelere göre optimize edebilirsiniz. Anahtar Kelimeleri KullanmakGoogle'ye göre bir site içerisinde bir kelime örneğin "bilgisayar" kelimesi %2 yoğunlukta kullanılıyorsa, o sayfa bilgisayar ile ilgili demektir. Eğer bu kelime %9 veya daha fazla yoğunluğa sahipse Google bunu hile olarak algılar, arama motorunu aldatmaya yönelik bir şey olarak değerlendirir ve siteyi arama sonuçlarında son sıralara atar. Sitenizin anahtar kelimelerini sayfa içerisinde %1,5 ile %2,5 seviyesinde tutmaya çalışın. Aşağıdaki bağlantıyı kullanarak sayfalarınızın meta tag analizini yapabilir, hangi kelimenin sayfanızda ne sıklıkla kullanıldığını öğrenebilirsiniz. Robots.txt DosyasıRobots.txt dosyası ile arama motorlarının hangi sayfaları veri tabanlarına kaydetmeyeceği bildirilir. Örneğin sitenize bir sayfa gönderdiniz ama bu sayfanın arama sonuçlarında çıkmasını, arama motorlarında görünmesini istemiyorsanız, bunu robots.txt dosyasını düzenleyerek yapabilirsiniz. Böylece arama motoru örümcekleri sitenize geldiği zaman önce robots.txt dosyasına bakar. Bu dosyaya bakarak hangi sayfaları dolaşacağını, hangi sayfaları dolaşmayacağını öğrenir. Robots.txt dosyası sitenizin kök klasörüne yani index.html sayfasının yanına gönderilmelidir. Eğer sitenizdeki sayfaların tamamının arama motoru veritabanına kaydedilmesini istiyorsanız notepad ile boş bir text dosyası açın ve şunları yazın. Burada User-agent arama motoru örümceğini belirtir. Mesajın hangi arama motoru örümceği için geçerli olduğunu belirtir. Yanındaki * işareti ise tamamı anlamına gelir. Yani User-agent: * komutu, robots.txt dosyasındaki yazılı komutların bütün arama motoru örümcekleri için geçerli olduğunu belirtir. Daha iyi anlamak için Google'nin örümceği olan Googlebot ile MSN arama motoru örümceği olan Msnbot için ayrı ayrı komutlar girelim. Yukarıda görüldüğü gibi iki farklı örümceğe farklı görevler verdik. Googlebot'dan sonra gelen disallow bölümü boş oluğu için sitemizin tüm sayfaları google veritabanına kaydedilir. Ancak Msnbot'dan sonra gelen disallow komutuna /gizli.html yazdık. Yani Msnbot sitemize uğradığı zaman gizli.html sayfasına girmeyecek ve bu sayfayı veritabanına eklemeyecek. Şimdi disallow komutuna daha detaylı bakalım ve bir kaç örnekle bilgilerimizi pekiştirelim. Eğer sayfaların kaydedilmesini engellemek istiyorsak Disallow komutu yanına "/" işareti koyarak sayfanın adını yazmamız gerekir. Eğer bir klasörün içindeki bütün sayfaları engellemek istiyorsak Disallow: /engellenenklasor/ şeklinde komut eklememiz gerekir. Eğer sitenin tamamen kaydedilmesini engellemek istiyorsak disallow komutu yerine sadece "/"koymamız gerekir. Şimdi örneklerle tekrar edelim. Bir sayfanın kaydedilmemesini istiyorsak:Birden fazla sayfanın kaydedilmemesini istiyorsak ek disallow komutu ekleriz: Sitenin tamamının kaydedilmemesini istiyorsak: Sitedeki bir klasörün kaydedilmemesini istiyorsak: Sitemizdeki iki klasör ve bir sayfanın kaydedilmemesini istiyorsak: Şimdi biraz da User-agent komutu ile oynayarak örnekler verelim. Sitemizi msnbot'un kaydetmemesini ama diğer arama motorlarının kaydetmesini sağlayalım: Tüm arama motorları sitemizi kaydetsin. Ama Google ile Msn birer klasör kaydetmesin istiyorsak: Bütün olasılıkları değerlendirerek robots.txt dosyaları oluşturduk. Eğer sitenizde engellemek istediğiniz sayfa veya klasör varsa bu komutlardan uygun olanını kendi sitenize göre ayarlayın ve notepad ile boş bir txt dosyası açarak bu komutları yazın. Daha sonra bu dosyayı sitenizin ana klasörüne yani sitenizdeki index.html sayfasının olduğu klasöre gönderin. Eğer engellemek istediğiniz sayfa daha önce arama motorları tarafından kaydedildiyse, robots.txt dosyasını gönderdikten bir süre sonra silinecektir. Ama bu süre 1-2 ay gibi bir zaman olabilir. |